zondag 11 december 2011

Folk Rock van de Veluwe

Foto: Thor Wanzek

Twee zeer muzikale mannen van de Veluwe laten zich vandaag de dag in hun liederen inspireren door de kunst en sagen van Gust van de Wall Perné. Mark Kwint en Jasper Strik vormen samen de formaties Stormsterk, Faelwa en Alvenrad met ieder een bijzondere benadering van folk van Veluwse bodem. 
Met veel enthousiasme lezen de muzikanten Veluwsche Sagen en De Edda van Van de Wall Perné, maar ook de verhalen van Veluwe schrijvers Jac. Gazenbeek (1894-1975) en Adriaan van Oordt (1865-1910). Deze invloeden zijn te horen op het album Wild en Bijster Land van Stormsterk met nummers als De Wrede Zuster, De Stille Jager en Irmenlo.

Mark Kwint en Jasper Strik over hun inspiratie:

"De Veluwsche Sagen die wij steeds weer met veel plezier hebben gelezen, vormden voor ons een belangrijke bron ter inspiratie; esthetisch en ideëel. De verhalen enthousiasmeerden ons om de Veluwe te exploreren - en zo de natuur en onszelf. De verhalen bevatten zowel heidense als Christelijke elementen; zij leren ons waar wij vandaan komen en misschien wel waar wij heen gaan - het is er ons om te doen, om dit voor onszelf uit te zoeken.

In de prachtige scriptie door Annemiek Rens - de bron begint weer te wellen - lazen wij dat Van de Wall Perné ook een heel ondernemende persoonlijkheid bezat. Kortom: deze man verdient navolging en met o.a. Stormsterk zetten wij onze eerste bescheiden schreden!"

Meer informatie is te vinden op de website Folkrocker en het album Wild en Bijster Land is gratis te downloaden via deze link