vrijdag 30 december 2011

Onderzoek naar Van de Wall Perné op het RKD

Gust van de Wall Perné, Zwanen zwemmend en rustend, ca. 1904. Olieverf op doek, 45 x 60 cm. Collectie onbekend.

Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) in Den Haag biedt een enorme schat aan informatie over kunst en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Voor kunsthistorisch onderzoek is het een soort van walhalla. De beelddocumentatie is de grootste ter wereld en bevat meer dan zes miljoen foto's, reproducties en dia's van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, grafiek en vormgeving. Maar ook zijn er zo'n twee miljoen krantenknipsels in de collectie persdocumentatie en is er een belangrijke verzameling technische documentatie. De kunsthistorische bibliotheek is de grootste in Nederland en de afdeling archivalia bevat ongeveer duizend meter met archieven van kunstenaars, verenigingen, verzamelaars, handelaars en nog veel meer.

Ook of zelfs juíst voor onderzoek naar zo'n relatief onbekende kunstenaar als Gust van de Wall Perné kan men op het RKD terecht. Een eerste verkenning is een zoekactie in de database RKDartists& met basisgegevens van bijna alle denkbare kunstenaars. Vanuit daar is ook meteen zichtbaar wat er zich aan literatuur bevindt via RKDLibrary en aan digitaal beeld via RKDImages. Deze laatste database is speciaal voor de tentoonstelling in CODA uitgebreid met een kleine selectie van Van de Wall Perné's werk. Van bovenstaand - voorheen onbekend - werk is bijvoorbeeld een afbeelding opgenomen, afkomstig uit een catalogus van een kunsthandel en te vinden in de map beelddocumentatie op de studiezaal van het RKD. 

Neem zelf eens een kijkje in de uitgebreide RKDdatabase en het record van Gust van de Wall Perné via de website van het RKD.