vrijdag 25 november 2011

Hoor wie klopt daar kinderen?


Deze Sinterklaas-illustratie van Gust van de Wall Perné is afkomstig uit de collectie van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) te Den Haag. 
CODA heeft het beeld omgevormd tot een prachtige Sint-wenskaart die te koop is in de museumwinkel. Hij is ook als eCard te versturen via de website.

maandag 21 november 2011

Gust-boek in de picture


Als een waar fotomodel poseert het Gust-boekje voor de camera. Met linnen bandomslag in Veluws groen met goudstempeling en een goed vormgegeven stofomslag. De inhoud behandelt leven en werk van Gust van de Wall Perné en als extraatje het niet eerder uitgegeven woudsprookje 'De Kolenbrander en de Reus' uit 1908. Het manuscript en bijbehorende illustraties van Gust's sprookje zijn ter beschikking gesteld door het Drents Museum Assen. Tekst van Annemiek Rens, Vormgeving door Trillend Huis.

Interesse? Het boekje is voor slechts 12,95 te koop in de museumwinkel van CODA, bij boekhandels in Apeldoorn, bij het RKD en natuurlijk via CODA te bestellen (mailen naar: pr@coda-apeldoorn.nl). ISBN: 9789461907127.
Inkijkexemplaar via de website van CODA.

dinsdag 15 november 2011

Een brief uit Bergen


Gastblog door CODA-conservator Stefan Rutten

Vandaag bracht de postbode een brief. Dit was geen verrassing. Eigenlijk hadden we hem al twee weken geleden verwacht, maar ja, hij moest helemaal uit Noorwegen komen.
Als je echter bedenkt dat hij op 25 april 1906 in Amsterdam op de bus werd gedaan, is het eigenlijk een klein wonder dat hij hier nog is aangekomen. De brief werd die dag gepost door Gust van de Wall Perné en is gericht aan de componist Edvard Grieg die op dat moment ook in Amsterdam was en logeerde bij zijn vriend, de componist Julius Röntgen.
De brief wordt tegenwoordig bewaard in het Grieg Archief in Bergen, Noorwegen en daar was men bereid hem uit te lenen voor de tentoonstelling in CODA.

Van de Wall Perné schreef Grieg in het Duits om zijn dankbaarheid te betuigen voor de ‘heerlijke composities die de ‘geheimnissvollen Geist’ van de wouden en fjorden ademen. Van de Wall Perné vervolgt met ‘Ook Nederland heeft zijn zijn wouden en uw liederen hebben daar weerklank gevonden’.
En dan zie je het opeens zo voor je: Gust van de Wall Perné in zijn zomerhuis in Hoog Soeren achter zijn schildersezel. Naast hem een grammophoon; zo’n klassieke met een grote hoorn. Onder de naald ligt de Peer Gynt-suite en door de wijd open ramen drijven Grieg’s klanken op volle sterkte de Veluwse bossen in.
Bij de brief deed Van de Wall Perné ook nog een cadeau, bij wijze van “einfache stille Huld eines jungen holländischen malers und seinem frauchen”: een schilderijtje van een donker bos.
Dit schilderijtje hangt nu nog altijd in het Grieg-huis in Troldhaugen. Daar beschrijven ze het wat ongebruikelijk, maar eigenlijk heel toepasselijk als ‘een bosinterieur’. Het maakt deel uit van de vaste inventaris en is helaas niet uitleenbaar. Maar de originele brief maakt veel goed!

donderdag 10 november 2011

Gusts zucht naar de kust


Gastblog door CODA-conservator Stefan Rutten

Het is goed dat de schilderijen van Gust van de Wall Perné bij elkaar op één wand hangen. Het is ook goed dat ze daar chronologisch zijn geordend want kies een stil moment en een plek van waaruit je de wand kan overzien en er valt je een aantal dingen op. Het eerste dat in het oog springt: de werken worden naar het einde toe groter. Het heidelandschapje helemaal links, gemaakt toen hij zestien was, meet nog geen A4-tje. Het laatste werk in de rij, ‘De dag die de nacht verdrijft’, is een stuk groter grofweg formaat A1.

Loop nu wat dichterbij langs de wand en je kunt zien dat Van de Wall Perné tussen 1893 en 1911 technisch een betere schilder werd, al heeft hij volgens mij in zijn schilderijen nooit het niveau van zijn illustratiewerk kunnen evenaren. 

Dat zijn geen unieke ontwikkelingen voor een kunstenaar. Als je echter nog wat langer blijft kijken, valt er nog een derde lijn op in zijn werk; een lijn die typisch is voor Van de Wall Perné: Naarmate Van de Wall Perné ‘dieper werd in de Idee’, zoals hij het noemde, verschoof zijn belangstelling van de Veluwe naar de kust. In zijn voorzichtige ontwikkeling naar een meer symbolistische en abstractere uitdrukkingsvorm verruilde hij de bomen en het bos meer en meer voor het water en de zee. En eigenlijk is dat heel logisch: het landschap waarin je opgroeit, is per definitie niet abstract; daarvoor is het in al zijn variatie te bekend. Niet voor niets vertonen de bomen die Van de Wall Perné tekent en schildert vaak menselijke trekken. Tegenover die bezielde bomen, paddenstoelen en herten is de zee een grootheid zonder gezicht en daarmee het ideale projectiedoek voor de kunstenaar en zijn idee.


---
Meer informatie over de tentoonstelling: hier

woensdag 9 november 2011

Artikel in Felua-bulletin


Het laatste bulletin van de Historische Vereniging Felua is net verschenen en bevat een hoofdartikel over Gust van de Wall Perné. De Vereeniging Felua is opgericht in 1896 door belangstellenden voor de geschiedenis van de Veluwe, met als belangrijkste doel het realiseren van 'een museum van de oudheden van de Veluwe' in Apeldoorn (een verre voorloper van CODA!). Hoewel Van de Wall Perné niet in de ledenlijsten voorkomt, kan het niet anders dan dat hij deze ontwikkelingen een warm hart toedroeg. Hij had immers dezelfde wens: de lokale (verhalen)geschiedenis bewaren en laten herleven.
Meer informatie over Felua is hier te vinden.

zaterdag 5 november 2011

Tentoonstelling open!









4 november 2011 - dag 4 opbouw en opening Van de Wall Perné-tentoonstelling
Vandaag werden de laatste objecten binnengebracht, een aantal prachtige werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum, en de replica die we lieten maken van een reformjapon van Gust uit 1909 (over deze speciale opdracht uitgevoerd door de Meesteropleiding Coupeur binnenkort meer op deze blog!). Boekvitrines werden verder ingericht en tentoonstellingsteksten toegevoegd. Tot vlak voor de opening werd er nog hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen.
De opening was mooi met heel veel enthousiaste reacties en complimenten. De eerste boeken gingen nu officieel over de toonbank. Ik denk dat we heel erg trots mogen zijn op het eindresultaat. Kom dat allen zien in CODA Museum Apeldoorn!

donderdag 3 november 2011

Huldeblijkalbum om U tegen te zeggen






Vandaag hebben we één van de meest bijzondere stukken uit de tentoonstelling bekeken: het Huldeblijkalbum dat Gust van de Wall Perné in 1901 (kun je voorstellen, dit was één van zijn eerste opdrachten!) ter ere van het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik ontwierp namens de ingezetenen van Banda (eilandengroep van Nederlands-Indië). Het album bevindt zich in de collectie van het Koninklijk Huisarchief en is een bijzonder stuk, verpakt in een speciaal daarvoor ontworpen eikenhouten kist, met fluwelen albumomslag in batikprint en ook de binnenzijde is volledig door Gust vormgegeven. 
Kom dat zien op de tentoonstelling!

Bouwblog III







3 november 2011 - dag 3 opbouw Van de Wall Perné-tentoonstelling
Vandaag stond volledig in het teken van de objecten die gehangen en geplaatst moesten worden. Denk bijvoorbeeld aan een piano van zo'n tweehonderd kilo, de schilderijen van het Stedelijk Museum Amsterdam die net gebracht werden en de boekbanden in Art Nouveau-stijl. Ook de bijbehorende tentoonstelling 'Verrassende verwantschappen' - samengesteld door graficus Cees Andriessen en bestaande uit werk van hedendaagse kunstenaars geïnspireerd door Gust of met eenzelfde werkstijl als onze man - begint aardig vorm te krijgen. 
Morgen de laatste puntjes op de 'i' en dan openen!

woensdag 2 november 2011

Bouwblog II




2 november 2011 - dag 2 opbouw Van de Wall Perné-tentoonstelling
Er wapperen sinds gisteren twee mooie Gust-banieren voor de ingang van CODA. De bouwploeg heeft alle muren en blokken geschilderd, de mannen van het licht zijn langsgeweest om een extra rails te maken, de vitrines zijn bekleed en de drukker levert alle tentoonstellingsteksten.
Het eerste (en grootste) bruiklenentransport is binnen en ik heb al voorzichtig een kijkje mogen nemen met veel oeh en ah geroep als reactie op de mooie objecten.
Morgen gaan we echt beginnen met inrichten!

Jeugdlandschapje Van de Wall Perné toegevoegd

Er is, tegelijkertijd met De dag en de nacht (één van Gust van de Wall Perné's laatste werken), ook een heidelandschapje aan de tentoonstelling toegevoegd dat hij in 1893 maakte (zijn vroegste werk voor zover bekend). Gust was toen 15 of 16 jaar oud. Het is een heel klein en knap geschilderd werkje.

dinsdag 1 november 2011

Bouwblog I




1 november 2011 - dag 1 opbouw Van de Wall Perné-tentoonstelling
Suske & Wiske zijn de deur uit: het echte werk kan beginnen! 
Ons bouwteam plaatste vandaag wanden, blokken (waar o.a. een door Gust ontworpen piano op komt te staan!) en boekvitrines. De eerste wanden werden geschilderd. 

Net binnengekomen bij CODA


Vandaag geleverd door drukkerij Wilco: het Van de Wall Perné-boek!
Vanaf zaterdag te koop bij CODA, intekenen kan al via pr@coda-apeldoorn.nl o.v.v. adres en aantal exemplaren. Het boekje is in hardcover en slechts 12,95 euro.