vrijdag 30 december 2011

Onderzoek naar Van de Wall Perné op het RKD

Gust van de Wall Perné, Zwanen zwemmend en rustend, ca. 1904. Olieverf op doek, 45 x 60 cm. Collectie onbekend.

Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) in Den Haag biedt een enorme schat aan informatie over kunst en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Voor kunsthistorisch onderzoek is het een soort van walhalla. De beelddocumentatie is de grootste ter wereld en bevat meer dan zes miljoen foto's, reproducties en dia's van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, grafiek en vormgeving. Maar ook zijn er zo'n twee miljoen krantenknipsels in de collectie persdocumentatie en is er een belangrijke verzameling technische documentatie. De kunsthistorische bibliotheek is de grootste in Nederland en de afdeling archivalia bevat ongeveer duizend meter met archieven van kunstenaars, verenigingen, verzamelaars, handelaars en nog veel meer.

Ook of zelfs juíst voor onderzoek naar zo'n relatief onbekende kunstenaar als Gust van de Wall Perné kan men op het RKD terecht. Een eerste verkenning is een zoekactie in de database RKDartists& met basisgegevens van bijna alle denkbare kunstenaars. Vanuit daar is ook meteen zichtbaar wat er zich aan literatuur bevindt via RKDLibrary en aan digitaal beeld via RKDImages. Deze laatste database is speciaal voor de tentoonstelling in CODA uitgebreid met een kleine selectie van Van de Wall Perné's werk. Van bovenstaand - voorheen onbekend - werk is bijvoorbeeld een afbeelding opgenomen, afkomstig uit een catalogus van een kunsthandel en te vinden in de map beelddocumentatie op de studiezaal van het RKD. 

Neem zelf eens een kijkje in de uitgebreide RKDdatabase en het record van Gust van de Wall Perné via de website van het RKD. 

zondag 11 december 2011

Folk Rock van de Veluwe

Foto: Thor Wanzek

Twee zeer muzikale mannen van de Veluwe laten zich vandaag de dag in hun liederen inspireren door de kunst en sagen van Gust van de Wall Perné. Mark Kwint en Jasper Strik vormen samen de formaties Stormsterk, Faelwa en Alvenrad met ieder een bijzondere benadering van folk van Veluwse bodem. 
Met veel enthousiasme lezen de muzikanten Veluwsche Sagen en De Edda van Van de Wall Perné, maar ook de verhalen van Veluwe schrijvers Jac. Gazenbeek (1894-1975) en Adriaan van Oordt (1865-1910). Deze invloeden zijn te horen op het album Wild en Bijster Land van Stormsterk met nummers als De Wrede Zuster, De Stille Jager en Irmenlo.

Mark Kwint en Jasper Strik over hun inspiratie:

"De Veluwsche Sagen die wij steeds weer met veel plezier hebben gelezen, vormden voor ons een belangrijke bron ter inspiratie; esthetisch en ideëel. De verhalen enthousiasmeerden ons om de Veluwe te exploreren - en zo de natuur en onszelf. De verhalen bevatten zowel heidense als Christelijke elementen; zij leren ons waar wij vandaan komen en misschien wel waar wij heen gaan - het is er ons om te doen, om dit voor onszelf uit te zoeken.

In de prachtige scriptie door Annemiek Rens - de bron begint weer te wellen - lazen wij dat Van de Wall Perné ook een heel ondernemende persoonlijkheid bezat. Kortom: deze man verdient navolging en met o.a. Stormsterk zetten wij onze eerste bescheiden schreden!"

Meer informatie is te vinden op de website Folkrocker en het album Wild en Bijster Land is gratis te downloaden via deze link

vrijdag 9 december 2011

Het Spaanse feest van 1909


In de nieuwe 'Uitgelicht' van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) lees je over Gust van de Wall Perné, zijn connecties met Piet Mondriaan en kunstenaarsvereniging Sint Lucas.

woensdag 7 december 2011

Recensie K&WH




Er is een mooie recensie over de Van de Wall Perné-tentoonstelling en het boek geschreven door kunsthistorici en rond1900-specialisten Kroon & Wagtberg Hansen: zie K&WH Nieuws.

maandag 5 december 2011

#collectievissen



Vandaag gaat Nederland voor het eerst massaal #collectievissen.
Wat dat is en wat deze sprookjesachtige winterpent van Gust van de Wall Perné ermee te maken heeft, lees je op de blog moderne meesters.

De sage van de Echoput

Ansichtkaart van De Echoput (Collectie CODA)

Van d'Aardmansberg en d'Echoput.

"Sinds jaar en dag woonde in den Aardmansberg een klein kwaadaardig kereltje. Overdag is hij nooit gezien, maar 's nachts spookte hij rond op de heide en deed den niets kwaads vermoedenden voorbijganger plotseling schrikken door op den weg te springen, of, achter een struik of boom verborgen, op eenmaal een harden schreeuw te geven.

Daar bleef het vrijwel bij, want veel meer dan den menschen schrik aanjagen kon hij niet, en hij vond daar blijkbaar een bizonder genoegen in. Een enkele maal zag men hem wel eens over de hei strompelen op zijn kleine kromme beentjes, of een takkenbos voortslepen naar zijn woning, die diep onder in den Aardmansberg is en uit vele gangen en vertrekken bestaat. De menschen hebben dikwijls naar den ingang gezocht, maar ze hebben dien nooit kunnen vinden. Of hij binnen komt door een konijnenhol ergens in een kuil onder dichte hei verborgen, of dat hij door een tooverspreuk de macht bezit de deur te doen veranderen in een steen, is niet met zekerheid uitgemaakt, want de een zegt dit en de ander dat.

~

Nu wilde het toeval, dat men ongeveer een eeuw geleden, aan den voet van den Aardmansberg een diepen put ging graven. Het duurde heel lang eer men water had. Toch gaf men den moed niet op, en vond eindelijk na 232 voet diep gegraven te hebben, overvloedig en zuiver water. Toen de put klaar was, kwam men tot de ontdekking dat die toevallig was gegraven vlak boven de bron van den aardman, waarbij zich ook de keuken bevond, en zoo kwam men er achter, dat de aardman getrouwd was, maar z'n vrouw altijd in de keuken opgesloten hield.

Zij is de dochter van Lucht en Aarde en werd Echo genoemd. Zij moet vroeger een heel mooi meisje geweest zijn, alleen wat babbelachtig en altijd om een praatje verlegen.
Op een keer kon ze het thuis niet meer uithouden, omdat Aarde, haar moeder, nooit iets zei, en haar vader, Lucht, nooit een goed woord voor haar over had. Als ze hem iets vroeg, dan floot hij door den deurkier, bulderde in den schoorsteen, of antwoordde in het geheel niet. Zoo kwam het dat ze, na haar vader weer eens iets gevraagd, en weer geen antwoord gekregen te hebben, wanhopig het ouderlijk huis ontvluchtte. Bij den Aardmansberg ontmoette ze toen den kleinen plaaggeest, die meteen verliefd op haar werd en tegen zijn gewoonte in, vriendelijk met haar keuvelde. Echo, die thuis niet veel gewend was en hem een aardigen, vriendelijken vrijer vond, trouwde zoo maar subiet met hem. 

In het eerst ging alles goed, en leefden ze samen heel gezellig in het ruime verblijf onder in den berg; maar weldra kwam de oude aard van den dwerg weer boven; lang kon hij de comedie van liefhebbend echtgenoot niet volhouden. Al spoedig was het: Echo, houdt je mond, ik houd niet van al dat lawaai in m'n huis. Dan zweeg het praatzieke, maar vriendelijke vrouwtje een poos, tot ze, er niet meer aan denkend, opnieuw begon te snappen. 

Het werd een voortdurend geharrewar tusschen die beiden, totdat de kwaadaardige aardman haar eindelijk in de keuken opsloot en haar op doodstraf verbood te spreken, als haar niets werd gevraagd, en dan slechts te antwoorden met heel weinig woorden. Dit was een vreeselijke straf voor de lieve, ongelukkige Echo. Ze vermagerde en verkwijnde, zoodat alleen de stem van haar overbleef. Die stem antwoordt nog alléén als men haar iets vraagt, maar ze zal nooit het eerst spreken.

En wie niet gelooven wil, wat hier allemaal van haar geschreven staat, moet haar zelf maar eens vragen:
"Hoe heette uw vader, dien ge zijt ontvlucht?"
En ze zal antwoorden: "Lucht".
"Hoe heette de moeder die je baarde?"
"Aarde."
"Hoe was de Aardman toen ge met hem zijt getrouwd?"
"Oud".
"Houdt je van hem ja of neen?"
"Neen".
Nu, en als een vrouw zoiets ronduit zegt, dan moet het wel heel erg zijn, en het zou onkiesch wezen om er verder op in te gaan."

Uit: Gust. van de Wall Perné, Veluwsche Sagen, Amsterdam 1909 (eerste bundel), pp. 50-54.



De Echoput bestaat echt en werd gegraven tussen 1809 en 1811 in opdracht van Lodewijk Napoleon. De put werd in 1882 al beschreven als een toeristische trekpleister in het boek Wandelingen door Nederland van J. Craandijk. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw gingen vele schoolreisjes naar deze plek toe en was de Echoput een ware attractie met jaarlijks meer dan 90.000 bezoekers. Van de Wall Perné's sage heeft zeker aan de populaire mythevorming van de Echoput bijgedragen. 

De put wordt 17 december a.s. nog eenmaal opengesteld wegens het 200 jarig bestaan. CODA heeft tevens in samenwerking met hotel-restaurant De Echoput in Hoog Soeren een aantrekkelijk arrangement samengesteld; speciaal bij de Van de Wall Perné-tentoonstelling. Treedt voor een paar winterse dagen in de Veluwse voetsporen van Gust met een luxe verblijf in De Echoput, bezoek aan de Van de Wall Perné-tentoonstelling, een exemplaar van het bijbehorende boek en nog veel meer, voor een mooi prijsje.

Meer over het Van de Wall Perné-arrangement is hier te vinden.