dinsdag 10 januari 2012

Een bijzonder kostuumontwerp

  

Kostuumontwerper Ine Keitz ontwierp speciaal voor de CODA-tentoonstelling Verrassende Verwantschappen een japon geïnspireerd op Van de Wall Perné's Reformkleding. Deze week een gastblog van Keitz over haar inspiratie en ontwerp

Mijn kostuum voor de expositie van Gust van de Wall Perne is geïnspireerd op de Reformkleding. Van de Wall Perne en zijn vrouw waren begin twintigste eeuw actief betrokken bij de V.v.V.v.V. de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding.
Deze vereniging streed tegen het korset en voor vrijere, tijdloze en beweeglijker kleding voor vrouwen ; de zogenaamde Reformkleding.
De ontwerpers van de Reformkleding wilden tijdloze schoonheid van een eeuwig durend artistiek ideaalbeeld scheppen. Ze lieten zich inspireren door de wijdvallende Griekse gewaden, gebruikten lichte, makkelijk te wassen stoffen, japonnen zonder bont of veren of een onhandige sleep en hielden van batik, grove borduursels en voorsluitingen.
Vrouwen moesten zich goed kunnen bewegen, in hun kleding kunnen werken.
Veel van de manier waarop de Reformjaponnen zijn gemaakt heb ik gelezen in het artikel “Reformkleding omstreeks 1900: naar een nieuw kleedgedrag” van C. Schnitger, een tip van kunsthistoricus Annemiek Rens, en de details heb ik van dichtbij tijdens de expositie “Mode houdt van Kunst” in het Gemeentemuseum Den Haag kunnen bewonderen.
Met allemaal 2e hands textiel in paars- en groentinten, de kleuren die veelvuldig in de Reformkleding terug komen, heb ik historische belijningen gecombineerd met hedendaagse materialen.  Een hippe capuchonsjaal, een afritsbare sleep en afneembare sjerpen met sportstrepen brengen verleden en heden samen.

Ine Keitz